rezien

Wie is Regine?

Regine, alias rezien, is fotograaf, coach, improvisator en positieve dromenvolger. Het verhaal van rezien begon in 2010. Ik volgde in die tijd voor mijn werk de jobcoach-opleiding Supported Employment. Deze methodiek is ontwikkeld om mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt te begeleiden richting, en tijdens, werk. Een mooie methode, omdat het uitgaat van de mogelijkheden van de mens. Deze methodiek vormt nog steeds de basis van wat ik doe als jobcoach en trajectbegeleider. 

Een onmogelijke droom?

Op een van de laatste dagen van de cursus gingen we aan de hand van een persoonlijke casus een 'onmogelijke' droom van iemand terugbrengen naar een eerste, mogelijke stap. Waarom verwezenlijken zo weining mensen hun dromen? Waarschijnlijk omdat we te vaak geneigd zijn te denken in beperkingen: 'Dat lukt mij nooit' en 'Er zijn zo veel mensen die het beter kunnen'. Precies de redenen waarom ik destijds mijn droom niet heb nagejaagd. 

Ik besloot mijn 'onmogelijke' jeugddroom tijdens de cursus in te brengen, namelijk Concertfotografe worden. Stap 1, bedacht mijn groepje, zou zijn om een camera te kopen. Onmogelijk, want ik wist niet waar ik op moest letten. En dus werd er verder gedacht. Uiteindelijk werd mijn stap 1: 'Benader iemand uit je omgeving die verstand heeft van camera's en vraag of die jou wil helpen bij het kopen van een camera'. Die stap kon ik wel zetten! En zo gebeurde het.

De eerste stap

In 2010 kocht ik mijn eerste spiegelreflexcamera, met hulp van Jolanda. Na een aantal maanden spelen met de camera besloot ik een beginnerscursus fotografie te volgen en ben ik met passie en plezier gaan fotograferen. Na stap 1 kwam stap 2, na stap 2 de volgende en sinds ik stappen ben gaan zetten, verbaas ik mij over hoe vloeiend mijn reis verloopt. Ik stond er niet bij stil, totdat ik 'opeens' met een fotopas om, in een concertzaal foto's stond te maken van Pokey LaFarge & The South City Three. Op dat moment werd mij duidelijk dat als je iets écht wilt, het zomaar kan gebeuren.

Drie maanden later opende mijn eerste expositie, die ik Looking Back, Moving Forward heb genoemd. Ter ere van dit proces, het doen, het volgen van mijn droom, in haalbare stappen.

Ik werk vanaf 2007 als (job)coach. Tijdens mijn coachingstrajecten werk ik vanuit dezelfde houding. Iedereen heeft mogelijkheden en talenten. De kunst is deze te zien en in te zetten. Met aandacht voor de volledige mens.

PS kunstprojecten

Sinds 2018 werk ik daarnaast ook samen met mijn vriend Marten Siegers, hij als recensent en ik als fotograaf voor Catching Music. Sinds 2020, de coronajaren, maken we samen ook andere kunst, welke we uitbrengen onder de naam PS kunstprojecten. In 2023 brachten we samen een boek uit, Helwerd Weende, de metamorfose van een oud boerenland, met tekeningen en gedichten van Marten en foto's van mij. We exposeerden in Klein Wetsinge en van oktober 2023 t/m april 2024 zijn we met een tentoonstelling in het museum De Groninger Zilverkamer in Appingedam te zien. 

Bij twijfel: doen!

Geïnspireerd door het denken in mogelijkheden, besloot ik in het najaar van 2010 een improvisatieweekend bij te wonen in Valkenburg. Ik twijfelde of ik wel 'goed genoeg zou zijn'. Ik had immers geen speelervaring. Ik belde mijn vriendin die het weekend organiseerde en gaf aan dat ik twijfelde. Zij antwoordde: 'Bij twijfel: doen!'. Deze accepterende houding en het reageren op wat er op je pad komt, pas ik al lang niet meer alleen op het podium toe, het is inmiddels mijn levenshouding geworden. 

Jarenlang heb ik met veel (faal-)plezier gespeeld bij Ulteam, heb ik in samenwerking met teamgenoten concepten mogen ontwikkelen voor Noorderzon en heb ik als trainer cursussen gegeven en theatervoorstellingen in Grand Theatre georganiseerd voor De Doornvogels. Als trainingsacteur ben ik o.a. verbonden aan de Hanzehogeschool in Groningen. 

Regine Pijning

 

 

Fotografie

Regine fotografeert vanuit haar eigen visie (zien) en wil juist dat ene moment vastleggen. Spontaan en (opr)echt.

Naar fotografie

Coaching

Regine gaat samen met jou op een andere manier naar je situatie kijken, zodat je mogelijkheden ziet. Wat jij nodig hebt, is er namelijk al(tijd).

Naar coaching

Improvisatie

Door improvisatietrainingen heeft Regine ervaren hoe je kunt handelen vanuit het nu. Basisbegrippen vanuit de improvisatie zijn acceptatie en ja-zeggen. Door dit toe te passen, zul je ook jouw wereld re-zien.

Naar improvisatie